четвъртък, 30 декември 2010 г.

За Фойерверките.....

Красиви, цветни, впечатляващи .... днес никой не може да си представи Нова година, Коледа или официалните празници без фойерверки. Те често се използват и за създаване на празнична атмосфера на частни партира, сватби или рождени дни. Но откъде произхождат те? Как започна всичко?
За пръв път фойерверките са били използвани през 7-ми век в Китай - първоначално с цел да се плащат злите духове чрез силния им гърмеж и като молитва за щастие и благополучие.
По-късно науката и изкуството в създаването на фойерверки се обособили в отделна професия. В древен Китай пиротехниците били високо уважавани заради тяхното умение да смесват ярки светлини и разнообразни звуци. Въпреки това, до 14-ти век церемониите и празниците, огласени от фойерверки, били типични само за царските семейства. Едва при династията Минг използването на фойерверки за сватби, новогодишни тържества и откривания на нов бизнес станало подходящо и за обикновените хора.
През 1706 Amédée-François Frézier публикува своят "Трактат за фойерверките", в който разказва за естетическите и церемониалните приложения на фойерверките вместо за военното им използване ( До 14-ти век ракетките били обичайно средство във войните). Тази книга става стандартен наръчник за бъдещите пиротехници.

1 коментар: