неделя, 24 октомври 2010 г.

Чаени церемонии сред небесната шир

Takasugi-an (в превод „твърде висока къща за чай“) е названието на уникална къща построена върху стволовете на две дървета сред китната природа на Нагано, Япония.

Идеята и конструкцията на приказното жилище принадлежат на Теруноби Фуджимори – чаен майстор от околността. С него той цели да създаде перфектното място за прочутата японска чаена церемония, така че тишината, уединението и съзерцаниео на живописната гледка, разкриваща се от къщата сред облаците, да допринесат за още по-вдъхновяващо преживяване. При строежа не са използвани услугите на архитекти или професионални строителни бригади. Материалите са предимно естествени – най-вече дърво.

Ритуалът на чаената церемония в Япония от векове е неразделна част от ежедневието на хората. Вдъхновен от Дзен Будизма, той подтиква практикуващите го да освободят съзнанието си от ежедневните проблеми и грижи и да се концентрират върху малките, истинските неща в живота. Официалната Церемония се състои в хранене и два пъти пиене на чай, което общо продължава цели 4 часа. В това време домакинът ангажира цялото си същество в създаването на подходяща обстановка, носеща естетична, интелектуална и физическа наслада и спокойствие на съзнанието на гостите.

От голямо значение е не само приготвянето на зеления прахообразен чай, но и самото сервиране, в което има множество дребни детайли. Вместо да обсъждат ежедневието или клюките, участниците в церемония обикновено съсредоточават разговора върху теми като изкуство, естетика и природа.

Хората може би се чудят дали японците правят редовно пълни официални чайни церемонии за релаксация. Всъщност дори и в днешния забъразан свят чаените церемонии представляват интерес за много японци. Независимо от възрастта и социалния статус голяма част от тях изучават и практикуват ритуала. Чаените майстори се ползват с изключителна почит в обществото, смятат се за мъдри и високо морални.

Днес наистина е рядкост някой да може да си позволи лукса да притежава чайна, а и едва ли всички почитатели на церемонията могат да отделят цели 4 часа за изпълнението й.... И все пак всички знаем колко е важно да се грижим за душевното си спокойствие и задължително да се пречистваме от всички грижи и проблеми, за да бъдем здрави и вътрешно, и външно.

Чаената церемония , дори и тя да не е официалния си вариант, е един при приятен начин да го направим. А колкото до чайните ... те пък защо са ни притрябвали, щом вече има чаени къщи сред небесната шир!

2 коментара:

  1. Къщата изглежда яка, но при буря или силен вятър за секунди ще се разпадне, след като дори върха на Айфеловата кула се клати от ветровете на по-голяма височина. А относно чаят и спокойствието - звучи приятно макар днешно време хората да нямат по четири часа за пиене на чай при днешния забързан начин на живот

    ОтговорИзтриване
  2. Да, съгласна съм, че къщата наистина не изглежда много устойчива. А колкото до чаената церемония...трябва да се съберем някой път повечко хора да си направим :D Ще бъде забавно :)))))))

    ОтговорИзтриване