събота, 23 октомври 2010 г.

Отново спад в цените на жилищните имоти у нас. Средна пазарна цена за юли – сптември 2010 - 959.79 лв./кв. м.

През третото тримесечие на годината Националният статистически институт (НСИ) отново отбеляза спад в цените на жилищните имоти с около 1,2 на сто спрямо предходните три месеца.

Регистрирано е намаление на жилищните цени в общо 16 областни града - Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Сливен, Добрич, Търговище, Хасково, Ямбол и Шумен, като то е най-значително в Габрово – с 8.6 на сто.

Леко увеличение на цените се наблюдава в останалите 12 областни града (Най-много в Кърджали – с 4.6 процента).

Сравнено с третото тримесечие (юли – септември) на 2009 година спадът в пазарните цени на жилищата е около 6 процента.

Средната пазарна цена на жилищата за България за периода юли-септември 2010 г. е 959.79 лв./кв. м. (За сравнение: само преди 2 години средните пазарни цени за страната по данни на Националния статистически институт са 1418 лв./кв. м)

Най-високи си остават средните цени в столицата София - 1 592.58 лв./кв. М. След нея се нареждат град Варна - 1 557.17 лв./кв. м. ( при спад 2.3 на сто) и град Бургас - 1 164.88 лв./кв. м. (спад 5.4%).

По всичко личи, че макар и с по-бавни темпове от преди, цените на жилищните имоти в страната продължават да падат. Въпросът е докога ще продължава това намаление. Отговорите, които експерти дават по темата са противоречиви. В крайна сметка се оказва, че човек поема риск, независимо дали реши да почака или да закупи жилище веднага. Със сигурност, обаче, за габровци или бъдещите такива сега е благоприятен момент да се възползват от значителното намаление на имотните цени в града и, разбира се, да приложат всички свои хитринки и умни ходове, за да си издействат най-изгодните оферти.







Няма коментари:

Публикуване на коментар