четвъртък, 5 август 2010 г.

Ползите и минусите да живееш в апартамент

Ако утре излезна из града с лист хатрия и химикал в ръка и цял ден разпитвам минувачите какво е тяхното жилище, „апартамент” навярно ще бъде отговорът в 99% от случаите. „Разбира се – живееш в голям град, все пак” ще кажете вие. „Напълно вярно!” ще отвърна аз. В днешно време урбанизацията е не просто термин, а факт. Предвижда се, че в Европа процентът на хората, живеещи в градове, ще се увеличи от 73 процента през 2003 г. до 87 процента през 2030 г. А когато си в голям град със стотици хиляди, дори милиони души живеещи в него, много по-удобно е да обитаваш апартамент. Разбира се, едно от големите преимства е, че колкото и голям и просторен да е един апартамент, той е компактен. Поддържа се много по-лесно, отколкото къщите и разбира се по-лесно се отоплява. Да не пропускаме и факта, че колкото и трудно и непосилно да е за съвременния човек да събере пари да закупи или да наеме жилище, цените на апартаменти са обикновено далеч по-приемливи от тези на вилите и къщите. Ето – вече имаме две основни преимства – ще спестите пари ( запазете си ги за някое щуро лято в Приморско – никога не стигат :P) и няма да се мъчите да поправяте покриви, да сменяте счупени тухли и керемиди. Дотук добре. Сега да си припомним пак на какви места обикновено има къщи...Освен сладката бабина къщурка в село с чемшири и люляци отпред, къщите са обикновено в покрайнините на града...За съжаление на такива места в повечето случаи няма добре устроен транспорт, съорьжения, удобства....все неща, с които ни разглезените гражданчета сме свикнали така или иначе, а “стратегическото” положение на повечето апартаменти ни го предоставя. :))) 
Но нека не забравяме и социалната страна на въпроса. Когато живееш в апартамент, този твой дом е част от един по-голям общ дом, наречен блок, а там.... там могата да се намерят безброй интригуващи индивиди – мили лелки, които ти носят вкусен кекс по празниците, за да изклюкарят после на съседите колко е разхвърляно у вас или колко дразнещо подредено е, щури заклети купонджии, които изпитват панически страх, ако наоколо е тихо дори в 2 на обяд, стари заядливи бабки, които си забравят ченетата в асансьорите и ви гонят из стълбищата за да ви пречукат с бастуна, че сте им ги взели (е тук малко прекалих :D) и каквооо ли още не. Е, тук вече могат да възникнат проблеми от рода на... 'Ивановаааа, изхвърли си кашоните, че ми запречват пътя към избата' или пък 'Еееей Димитров, направил си ми стъпки по пътечката...Яяя да си ги почистиш, че ще ти резна кабела за телевизията!' или пък култовото 'Оооо я не си тупай чарашфите над моята тераса, че ще ти сложа развалени яйця на изтривалката!' Изобщо идилията е пълна...Разбира се, освен тези емоционални и пелюбопитни моменти, сред живеещите в един блок често има и много мили взаимоотношения, стига да има воля за разбирателсто и дух на подкрепа. Празниците, погрбенията, сватбите, изпращането на абитуриенти са не само поводи, които събират всички по терасите, за да коментират кой как се е облякъл и с каква кола ще пътува, но и едно общо преживяване и съпреживяване на нечие щастие или нечия скръб...все неща, които ни правят хора. :)
В заключение ще кажа само едно – ако имате възможност да си позволите хубав апартамент на приятно място, не се колебайте в решението си да го направите, защото да имаш свой собствен дом, в който да си отдъхнеш след тежък работен ден, да останеш насаме със себе си, да помечтаеш, когато си щастлив или просто да си поплачеш, когато ти е тежко....е един от най-хибавите подаръци, които можем да подарим на себе си и на своите семейства. :)

2 коментара:

  1. Браво на това дете!Много добре написано и обосновано!А чувството за хумор е уникално....напълно подкрепям!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Статията е много емоционална и е видно, че е писана от млад човек, който сам лично не се е сблъсквал с минусите на етажната собственост :) Но са разгледани различни мнения ЗА и ПРОТИВ, аргументирани са позициите, забавно е поднесено. Всъщност, аз също съм съгласна с мнението на автора, че ако човек иска да живее в голям град, апартанемта е най-подходящото жилище.

    ОтговорИзтриване