вторник, 1 февруари 2011 г.

Пийте червено вино за здраве и младост

Виното - тази божествена и някак тайнствена напитка е любим елексир на хората още от древни времена. Смята се, че за пръв път вино се е произвеждало в земите на днешна Армения и Грузия още 8000 години преди Христа. В Европа (на Балканския п-в) се появява около 4500г. пр. Хр. и се превръща в неразривна част от културата, историята, традициите и религиозните обичаи на траки, римляни и гърци.
Всъщност това, което прави виното уникална напитка, са не само неоспоримите му вкусови качества, а и изключително благоприятният му ефект върху здравето.
Разбира се, този факт е известен от векове. Истинската сензация, обаче, настъпва през 90-те години, когато известен френски лекар обявява и доказва тезата си, че във Франция има 40% по-малко случаи на инфаркт отколкото в САЩ, именно заради високата консумация на вино при французите. Като резултат, виното (особено червеното вино) се превръща в една от най-предпочитаните напитки в целия свят.

Ето и някои от най-значимите свойства на червения елексир:

-Понижава нивото на лошия холестерол и повишава нивото на добрия, превръщайки се в един от най-добрите защитници срещу инфаркт и инсулт.

-Пречиства кръвта и е перфектна профилактика срещу диабет и анемия.

-Пречиства организма и е особено подходящо при проблеми с пикочната система. Редовният прием на червено вино е чудесна профилактика срещу камъни в бъбреците.

-Успешно се бори с инфекции на дихателните пътища и с възпаления на стомашно-чревния тракт.

-Увеличава физическата издръжливост, стимулира метаболизма и подпомага процеса на отслабване.

-Предпазва от кариес и периодонтит (поради антиоксидантните свойства на полифенолите, които съдържа).

-Забавя стареенето на организма. Предпазва от ''старчески'' болести и противодейства на отслабването на мозъчните функции. Нещо повече, червното вино има чудодеен ефект върху външния вид, поради съдържащия се в него мелатонин. Намалява бръчките и изглажда кожата.

Много козметични фирми на запад, а вече и у нас го използват за продуктите си именно поради благоприятното му действие върху кожата.

Е, оставям фактите да говорят сами... :)) Желая на всички весело прекарване на Трифон Зарезан, много щастие, здраве и приятни емоции! Наздраве с чаша червено вино!!!

1 коментар: